Els millors vídeos per entendre com funciona el sistema electoral dels Estats Units

Com funciona el sistema electoral dels Estats Units?

El sistema electoral dels Estats Units és complex i diferent del d’altres països. Elements com el Col·legi Electoral, les primàries, el vot popular i el gerrymandering poden generar confusió. Per això, aquí tens els 8 millors vídeos per entendre com funciona el sistema electoral dels Estats Units de manera clara i didàctica com funciona tot el procés.

Els millors recursos per entendre com funciona el sistema electoral dels Estats Units

“How the Electoral College Works” – CGP Grey


Aquest vídeo de C-SPAN ofereix una explicació detallada sobre el funcionament del Col·legi Electoral, destacant la seva història, impacte en els resultats electorals i controvèrsies associades. És un recurs essencial per a qualsevol persona interessada en la política nord-americana i en saber com funciona el sistema electoral dels Estats Units.
(Consultat el 11/02/2025) M’agrada: 44.000 | Visualitzacions: 4,2 M | Comentaris: 4.838

“Primary Elections Explained” – CGP Grey


Un recurs excel·lent per entendre el procés de les primàries i els caucus presidencials als Estats Units. Aquest vídeo explica la diferència entre aquests dos sistemes, com influeixen en les eleccions generals i les particularitats de cada estat en la seva aplicació.
(Consultat el 11/02/2025) M’agrada: 39.000 | Visualitzacions: 3,1 M | Comentaris: 3.028

“Gerrymandering: Crash Course Government and Politics #37” – Crash Course


Aquest vídeo de Crash Course explica el gerrymandering de manera clara i estructurada. Analitza com la manipulació dels districtes electorals pot alterar els resultats de les eleccions, afectant la representació política i la democràcia als Estats Units.
(Consultat el 11/02/2025) M’agrada: 9.700 | Visualitzacions: 954.000 | Comentaris: 742

“What is Gerrymandering? | Quick Learner” – Duke University


Un vídeo breu però informatiu que explica el gerrymandering de manera senzilla. Mostra exemples concrets d’aquest fenomen i com afecta el sistema electoral, fent-lo un bon recurs per aquells que busquen una comprensió ràpida però clara.
Consultat el 11/02/2025) M’agrada: 104 | Visualitzacions: 14.000 | Comentaris: 5

“Weird maps win elections – Gerrymandering explained” – Jay Foreman


Aquest vídeo proporciona una perspectiva detallada sobre com els districtes electorals poden ser dissenyats per beneficiar determinats partits polítics. Utilitza gràfics i explicacions visuals per demostrar com el gerrymandering pot influenciar els resultats electorals de manera significativa.
(Consultat el 11/02/2025) M’agrada: 87.000 | Visualitzacions: 1,3 M | Comentaris: 4.999

“How gerrymandering impacts elections around the country” – CNBC


Aquest vídeo de CNBC ofereix una anàlisi profunda sobre com el gerrymandering afecta les eleccions a escala nacional als Estats Units. Examina casos reals i com els partits polítics utilitzen aquesta estratègia per garantir el control de determinades àrees electorals.
(Consultat el 11/02/2025) M’agrada: 34 | Visualitzacions: 6.800 | Comentaris: 5

“Cómo funciona el sistema electoral en EE.UU. y por qué no siempre gana el candidato más votado” – BBC News Mundo


Aquest vídeo en castellà explica de manera detallada el sistema electoral dels Estats Units. Analitza la relació entre el vot popular i el Col·legi Electoral, així com els motius pels quals aquest sistema ha estat criticat històricament.

(Consultat el 11/02/2025) M’agrada: 40.000 | Visualitzacions: 1,1 M | Comentaris: 3.859

“¿Cómo funcionan las elecciones en Estados Unidos y qué es el Colegio Electoral?” – Azteca Noticias


Un recurs en espanyol que descriu el funcionament de les eleccions als Estats Units de manera clara i estructurada. Explica les diferents fases del procés electoral i com els ciutadans participen en la selecció del president.
(Consultat el 11/02/2025) M’agrada: 9 | Visualitzacions: 957 | Comentaris: 1

Mètriques dels recursos

M’agradaComentarisVisualitzacions
CGP Grey (Electoral College)44.000 4.8384,2 M
CGP Grey (Primary Elections)39.000 3.0283,1 M
Crash Course9.700742954.000
Duke University104 514.000
Jay Foreman87.000 4.9991,3 M
CNBC34 56.800
BBC News Mundo40.000 3.8591,1 M
Azteca Noticias9 1957

Els vídeos amb més èxit en termes de visualitzacions són els de CGP Grey (Electoral College i Primary Elections), amb 4,2 i 3,1 milions de visualitzacions, respectivament. A nivell d’interacció, Jay Foreman destaca amb 87.000 “m’agrada” i 4.999 comentaris, malgrat tenir menys visualitzacions que altres vídeos. En canvi, Azteca Noticias és el vídeo amb menor rendiment, amb només 9 “m’agrada” i 957 visualitzacions. Aquesta taula reflecteix una gran diversitat en la popularitat i l’interès dels vídeos segons el creador i el tema tractat.

El peculiar sistema electoral americà

El sistema electoral dels EUA combina elements com el Col·legi Electoral, les primàries i el gerrymandering. En lloc d’elegir directament el president, els ciutadans voten per electors, que atribueixen els vots segons el resultat estatal, excepte a Maine i Nebraska. Això pot provocar discrepàncies entre el vot popular i el resultat final, com va passar el 2000 i el 2016.

Les primàries i els caucus serveixen perquè els partits seleccionin els seus candidats. Les primàries són eleccions tradicionals, mentre que els caucus impliquen reunions on es debat i es vota públicament. Aquest sistema, tot i buscar la representació popular, es veu afectat pel gerrymandering, una pràctica que manipula districtes electorals per beneficiar un partit, alterant la representació política.

En definitiva, el sistema electoral nord-americà intenta equilibrar la representació estatal i popular, però genera controvèrsies per la seva estructura i possibles distorsions. Diversos vídeos de YouTube, com els de CGP Grey, Crash Course i BBC News Mundo, expliquen de manera clara aquests mecanismes i les seves conseqüències.

Conclusió

El sistema electoral dels Estats Units pot semblar complicat, però aquests vídeos ofereixen explicacions clares i accessibles per entendre’l millor. Tant si busques una introducció general com una anàlisi més profunda sobre el Col·legi Electoral, el gerrymandering o les primàries, aquests recursos et seran de gran ajuda. Amb aquesta selecció, podràs seguir millor les properes eleccions i comprendre com es decideix el futur polític del país.

Coneix més curiositats de la política americana pots llegir: Descobreix les 5 millors fonts per saber-ne més sobre les curiositats de la Casa Blanca i Els 5 moments més importants de la història dels EUA .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *